Colosseum en Boog van Constantijn Forum Romanum het Oude Rome Vaticaan en Basiliek Sint Pieter
Roma città eterna - de eeuwige stad

Roma città eterna - de eeuwige stad

Een nieuw jaar, nieuwe ronde, nieuwe kansen?

Je zult maar eeuwige stad genoemd worden. Wat een druk op je schouders! Iedereen die bij je langskomt heeft dan zoveel verwachtingen. Over zowel het verleden als het heden. En allemaal hebben ze een mening! Poeh, zeg. Liever jij dan ik. Het is alweer bijna twee jaar geleden dat we allemaal het reizen eventjes moesten loslaten, maar wat is er intussen toch alweer veel gebeurd. Op het eerste gezicht lijkt alles als vanouds: het Colosseum staat er nog en de Paus woont nog steeds in het Vaticaan. Maar als je de tijd hebt om van dichtbij te kijken, dan zijn de verschillen merkbaar en reuze interessant.

Een aantal jaren geleden maakte ik foto's van de enorme drukte in de Vaticaanse musea. Meteen schoot me een beschrijving van de Duitse schrijver/dichter Heinrich Heine te binnen over zijn reis van München naar Genua in 1829. Hij schreef dit:

"Beschuldig me niet van Anglomanie, beste lezer, als ik in dit boek te vaak over de Engelsen spreek: ze zijn met zovelen in Italië, je kunt ze niet over het hoofd te zien! Ze gaan in zwermen door het land, overnachten in alle herbergen, rennen overal rond om alles te zien en men kan zich geen Italiaanse citroenboom indenken, zonder een Engelse te zien die eraan ruikt en geen galerij zonder horde Engelsen die er rondrennen met gidsje in de hand, om te zien of er nog iets bijzonders is dat in het boek beschreven staat. Als je deze blonde, roodwangige mensen met hun glanzende koetsen, kleurrijke lakeien, hinnikende renpaarden, groengesluierde dienstmeisjes en ander waardevol gebeuren nieuwsgierig en goed gekleed de Alpen over ziet trekken om door Italië te dwalen, dan denk je dat je een elegante volksverhuizing gadeslaat...".

Dit was de situatie in de musea:

Rome Vaticaan

 

Een zelfde situatie heeft zich sinds 2020 nooit meer voorgedaan. Toen de lockdowns in Italië voorbij waren, hebben alle musea in Rome een maximum aantal bezoekers ingesteld. Reserveren is verplicht en per uur wordt er netjes bijgehouden dat er niet teveel mensen tegelijk een bezoek brengen. In de weekenden ontstaan er nog wel eens rijen om binnen te gaan, maar eigenlijk vindt men dat niet erg. Het betekent simpelweg dat er nog steeds interesse is voor cultuur en museumbezoek en dat de Italianen die belangrijke gewoonte in de afgelopen twee jaren niet kwijtgeraakt zijn. Kortom, het is op de meeste momenten rustig. En als er hogere bezoekersaantallen zijn, dan is het een georganiseerde drukte die te overzien is.

Als men de grote trekpleisters wil vermijden, dan zijn er in de afgelopen twee jaren heel veel plekken bijgekomen die bezocht kunnen worden en vertellen over de geschiedenis van het leven in het oude Rome (bijvoorbeeld Palazzo Valentini) en ook archeologen hebben niet stilgezeten en vele opgravingen hebben in de afgelopen jaren nieuwe geschiedenis blootgelegd (de uitbreiding van de opgravingen van de Keizersfora). Verder worden er de meest prachtige tentoonstellingen georganiseerd (Scuderie del Quirinale) en ja, je moet wel reserveren, maar dan heb je ook wat!

We mogen nooit denken dat de eeuwige stad altijd hetzelfde blijft zoals je haar de laatste keer hebt achtergelaten. Rome is altijd in beweging, altijd in verandering. Tot in de eeuwigheid.

22-01-2022 Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl